Cloverleaf & Skew Planar Antenna

Till en FPV-farkost behövs det antenner. Jag kör med 5.8GHz och om man köper dom så är kostnaden ungefär 200 SEK per styck. Dessa är FatShark ”original”. Men som med så mycket annat kan man göra dessa själv. Processen är inte speciellt svår men det krävs lite fingerfärdighet. Det finns massor av sidor på webben och minst lika många YouTube-klipp som beskriver hur man skall göra.

 

David Windestål har på sin hemsida RcExplorer förklarat hur han gör. Visserligen visar denna beskrivning antenner för lägre frekvenser men principen är den samma. Orkar man inte räkna ut den aktuella våglängden finns det en liten kalkylator på hans hemsida där man bara knappar in den aktuella frekvensen så få man alla mått.

 

Vet inte hur viktigt det är på ”10-delarna” med tillverkning men jag misstänker att på 100-200 meter som jag brukar flyga så kommer jag inte att märka någon skillnad.

 

antenn-spironet-5-8ghz-set

 

Ett praktiskt exempel på hur man bygger: