Tillbaka till Farkoster

Alien-RR5

Det är RotorRiot’s Alien som lockar tillsammans med KISS FC/ESC med ……..

I min nuvarande Bee-R från BirdsEye har jag flugit KISS FC/ESC och jag är toppen-nöjd med den trotts att ”level” inte é nått vidare men i ”rate” beter den sig riktigt fint.

 

AlienRR5-AirframeRR5

KISS-FC-FRONT

KISS-FC

KISS-ESC-03

KISS-ESC-24A

Lumenier-RX2206-2350kv

Lumenier-RX2206-2350kv

Kamera: Foxeer-hs1190, V2

Kamera: Foxeer-hs1190, V2 med OSD för batterispänning

VTx: tbs-unify-pro-5g8-hv

VTx: tbs-unify-pro-5g8-hv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RotorRiot och Chad Nowak har spelat in en ”byggvideo” som visserligen är ganska lång
men den ger några användbara tips. Mr Steel har också spelat in en film men den är ganska rörig men gillar man hans stil så är den Ok.

Ledsen att denna film inte fungerar korrekt. När man klickar på en tid förväntar man sig att filmen startar vid den tidpunkt men icke.

0:07 – Introduction
0:59 – Component List
2:56 – Tools
4:02 – Carbon prep
5:09 – PDB Prep
10:55 – Initial Frame Construction
18:25 – FPV Cam
23:48 – ESCs
29:15 – Motors
38:33 – Flight Controller Prep
40:12 – X4R Receiver
45:43 – Video Transmitter Install
50:53 – Flight Controller Install
54:16 – Frame Completion
59:03 – Optional Variations
1:03:59 – Outdoor

 

KISS FC/ESC använder jag redan på min BEE-R där jag också har samlat lite länkar om denna FC.


2016-09-29

Bygget har startat. Alla kolfiberdelar är preparerade, det vill säga alla skarpa kanter är ”fasade” lite. Bottenplattan, armarna och PDB är monterade. På PDB’t är batterikontakten monterad och alla anslutningspunkter har fått lite lödtenn så att det blir enklare att löda alla kablar.

Ram med armar och PDB monterat.

Ram med armar och PDB monterat.


2016-10-01

En ESC klar med matningsspänning och telemetry-kablar. Via TM kan man uppdatera FW genom att koppla in USB till Flight Controller.

ESC med matningsspänning och TM-kablar

ESC med matningsspänning och TM-kablar

Nu skall kablarna från motorn kapas och lödas

Nu skall kablarna från motorn kapas och lödas

En motor/ESC klar. Tre återstår

En motor/ESC klar. Tre återstår

Dax att montera ESC och motorer

Dax att montera ESC och motorer

Motorer & ESC monterade, dax för FC

Motorer & ESC monterade, dax för FC

 

KISS ESC har telemetry som gör det möjligt att hålla koll på varvtal, ström och temperatur i varje ESC via OSD. Det jag vill ha är möjligheten att uppdatera FW i ESC via USB-anslutningen på FC.

Det finns dedikerade pinnar på FC som kopplas till respektive ESC enligt bilden nedan.

KISS FC telemetry-anslutning sker till "TRX".

KISS FC telemetry-anslutning sker till ”TRX”.

KISS FC översidan

KISS FC översidan

KISS FC undersidan

KISS FC undersidan

ESC anslutning till FC

ESC anslutning till FC

Med all denna information och ett par timmar med lödkolven så har man grunden till en Alien. Tänkte jag skulle kolla hur den flyger innan jag stoppar i FPV-prylarna.

Ailen: FC och Rx, klart. Snart dax för flygtest

Ailen: FC och Rx, klart. Snart dax för flygtest


2016-10-18

Förra helgen blev det provkörning i gympa-salen. Allt var helt odramatiskt och det skall bli riktigt roligt att känna på den utomhus. En liten ”dutt” på trotteln och jag var uppe i taket. Maskinen kändes inte riktigt rapp i pitch och roll men det påminner om min Bee-R så det é nog som det skall men framtiden får utvisa detta. Nu skall jag fortsätta med kameran och videosändaren.

Kameran är en Foxeer HS1190. Det är i princip en HS1177 som Alien är gjord för men HS1190 har inbyggd OSD som ger mig batterispänning och flygtid. Med denna kamera är det dock några problem.

  • Kontakten på kameran har fler poler så kontakten är större. Det innebär att monteringsplattans hål över kontakten måste filas upp
  • Skruvhålet på sidan har en fläns som är 6 mm i diameter så det lilla hålet i sidoplattan måste borras upp.
  • Jag har inger skarpt 6 mm borr 😉

Det känns lite lurigt att slipa och borra i kolfiber men jag tror att om jag jobbar under rinnande vatten så förhindrar jag dammet att sprida sig.

 

HS1190 - bakstycke med monteringsplatta

HS1190 – bakstycke med monteringsplatta

hs1190-kamerahus-och-sidostycke

HS1190 . Olika kamerahus och sidostycke.

TBS Unify PRO med ny SMA-PigTail

TBS Unify PRO med ny SMA-PigTail. Bara lite krympslang på så blir det bra.

Nu skall FPV-prylarna monteras.

Nu skall FPV-prylarna monteras.

Allt kopplat och jag fick bild ;-) Alltid lika lurigt att spänningssätta första gången - men "the magic smoke" stannade kvar i prylarna.

Allt kopplat och jag fick bild 😉
Alltid lika lurigt att spänningssätta första gången – men ”the magic smoke” stannade kvar i prylarna.


2016-10-18

Kameran och VTx (TBS UNIFY PRO 5G8 HV Tx) är nu monterade på quaden. Allt fungerar som det skall och nu har jag kikat igenom menyerna på VTx och gjort grundläggande inställningar på OSD’n i kameran. ”Menyerna” på sändaren är en blå och en röd lysdiod. Det finns tre grupper, som indikeras med 1, 2 eller 3 blink med röd lysdiod.

Grupperna är :

  • Channel Select
  • Band Select
  • Power Select

För att komma åt funktionen ”PitMode” skall man hålla nere knappen på sändaren under tiden man kopplar in spänningen. Denna funktion erbjuder möjligheten att ha sändaren spänningssatt utan att den sänder Video eller sänder men med starkt reducerad effekt på frekvensen 5584 MHz beroende på om ”Power Select Mode” är vald eller inte.

TBS Unify pro 5g8 HV Video Tx meny

TBS Unify pro 5g8 HV Video Tx meny

Kameran

Med detta är bygget i princip klart. Jag har klarat av den första prov-hovringen och video med OSD ser ut att fungera. Återstår en del justeringar av både kamera, FC och XT60 sladden till batteriet men framför allt så är jag inte riktigt nöjd med kameramontering och placering av VTx.

Ramen är konstruerad med HS1177 i åtanke och min HS1190 är lite större. Problemet, förutom att jag var tvungen att justera fästet, är att jag inte kan luta kameran så mycket som jag tror att jag vill. Detta får dock de första riktiga provturerna ge svar på.

Det andra är monteringen av VTx. Just nu sitter den på undersidan av topp-plattan. Med denna placering kommer den i ”konflikt” kardborrbandet som skall hålla batteriet på plats. Funderar på om jag skall montera den över FC med plastdistanser.

XT60 sladden gjorde jag någon cm för lång så den får jag korta av vid tillfälle.


2017-03-18

Nu närmar sig våren och jag har provat maskinen. Blev lite fundersam för den var lite för känslig. Vid små spakutslag så var den lugn och fin men sedan reagerade den extremt snabbt. kollade alla inställningar i GUI men hittade inget konstigt. Uppdaterade FW men utan framgång. Hmmm …….. I kväll satt jag och lurade och kikade i min radio och då hittade jag att det var 30% EXPO inställt. Troligen hade jag använt ett gammalt programminne i radion utan att kolla de grundläggande inställningarna. Nu é allt nollat i sändaren så jag ser fram emot nästa provflygning. Hoppas jag har en maskin som känns bättre efter detta.

Taskig Expo på Alien

Taskig Expo på Alien


2017-04-01

Nu har jag bytt VTx till en Immersion RC 200mW sändare som fixar RaceBand och FatShark. Med denna sändare så jag en bättre montering av antennen med riktig bra mekanisk avlastning. 200mW é för mycket om man skall ”räjsa” men det är inte riktigt min grej.


2017-05-29

De senaste helgerna har jag haft lite tid att flyga och vädret har vid vissa tillfällen varit strålande. Jag köpte en RunCam3 innan dom blev förbjudna i Europa. Det kanske dom inte blir men i USA é det slutsålt. Monterade kameran med ett fäste från Carbix i Nol. Nu väger hela ekipaget 622 g men den flyger mjukt och fint.

Med denna konfiguration blir den inte den rappaste maskin, som sagt, men mjuk och fin. Detta klipp är från senaste helgen när det var några ”riktiga racers” som hade byggt en bana. Inte riktigt för mig, gillar lite mer friflygning.