Tillbaka till Farkoster

Cloverleaf & Skew Planar Antenna för FPV

70

Till en FPV-farkost behövs det antenner. Jag kör med 5.8GHz och om man köper dom så är kostnaden ungefär 200 SEK per styck. Dessa är FatShark ”original”. Men som med så mycket annat kan man göra dessa själv. Processen är inte speciellt svår men det krävs lite fingerfärdighet. Det finns massor av sidor på webben och minst lika många YouTube-klipp som beskriver hur man skall göra.

Men först kan det vara värt att kika på vilka frekvenser som används. När jag köpte mina prylar så var det FatSharks sju kanaler som gällde. Nu (2015-2016) är vi uppe i 40 kanaler med följande frekvenser. Detta är också förklarat av Painless360 på YouTube

  • FPV Freq (Lista sorterad på frekvenser i de olika banden)
Frekvenser/Band sorterade efter frekvenser

Frekvenser/Band sorterade efter frekvenser

Överlappning av frekvenser i de olika banden

Överlappning av frekvenser i de olika banden


Hur skall man tillverka en antenn som klarar alla dessa frekvenser?

David Windestål har på sin hemsida RcExplorer förklarat hur han gör. Visserligen visar denna beskrivning antenner för lägre frekvenser men principen är den samma. Orkar man inte räkna ut den aktuella våglängden finns det en liten kalkylator på hans hemsida där man bara knappar in den aktuella frekvensen så få man alla mått.

Vet inte hur viktigt det är på ”10-delarna” med tillverkning men jag misstänker att på 100-200 meter som jag brukar flyga så kommer jag inte att märka någon skillnad.

antenn-spironet-5-8ghz-set

 

Bilden nedan visar de mått jag använt. Monteringen är lite annorlunda än vad David beskriver på sin sida. RcModelReview’s monteringssätt är enklare tycker jag. Den stora fördelen är att hela ”D” löds till skärmen i hela sin längd. Detta ger en mycket stabilare konstruktion.

Exempel på dimensioner

Exempel på dimensioner

Fyra delar klippta och böjda. Nu skall den krökta delen ”B” böjas och sedan skall varje element vridas 20 grader och monteras med en inbördes vinkel på 120 grader. Den långa delen löds som sagt i skärmen och de böjda ändarna skall alla lödas till ledaren i coaxialkabeln.

 

TillverkaAntenn 3

Cloverleaf & Skew Planar ?

Jag har köpt några FatShark-antenner och dom verkar alla vara Cloverleaf (tre stycken lober) men så har jag en Tx och en Rx från HySight som består av

  • Set includes long 4-leaf Skew Planar Wheel for your receiver and short 3-leaf Skew-Planar Wheel for your aircraft.

Här kallar dom båda typerna för ”Skew Planar” men jag tror det skall vara enligt följande:

Sändarantenn: 

Detta skall vara en ”Cloverleaf” som har 3 stycken lober som sitter med 120 graders mellanrum i horisontalplanet och 45 grader i vertikalplanet.

Mottagarantenn:

Detta skall vara en ”Skew Planar” som har 4 stycken lober som sitter med 90 graders mellanrum i horisontalplanet och 45 grader i vertikalplanet.