Om denna sida

2020-11-15
Ett bra tag sedan jag uppdaterade informationen här. Närmare bestämt 7 år. Sedan AKMG, RC-klubben med anor har blivit ”dödad” av länsstyrelsen och ”naturfreaker” som menar att vi stör miljön, har slutat sin verksamhet har jag saknat gemenskapen. Nu, som pensionär, försöker jag finna nya intressen och just nu är det fotografering och cykling. Hoppas att jag kan hålla detta intresse vid liv och att behovet av FPV-flygning återkommer. Myndigheterna ställer dock till det med nya direktiv för att flyga med RC-modeller. Vem vet, jag kanske tar ett ”drönarkort” eller så skiter jag i det och bara flyger.


2013-08-02
Ännu en uppdatering av WP gjordes i dag och det gick som vanligt utan problem. Nu är vi uppe i 3.6 ”Oscar” (http://wordpress.org/news/2013/08/oscar/). Får se om det syns något på min sida med de teman jag valt.


2013-06-24
Ännu en ny uppdatering av WordPress. Nu är sidan uppe i 3.5.2 och det var 12 buggfixar varav 7 stycken var direkta säkerhetsuppdateringar. Som vanligt, är jag beredd att säga, gick allt enkelt med bara en knapptryckning. Vad den nya utgåvan innebär finns att läsa på WordPress


2013-01-27
Nu har jag uppdaterat WP. Detta var första gången det behövdes och det blev Version 3.5.1 som åtgärdar ett par säkerhetsrisker och 37 buggar. För mer information, se detaljer för releasen. Jag använde den ”automatiska” varianten och det ser ut som att allt avlöpte väl. Strålande.


2013-01-23
Med det nya temat så fungerar inte YouTube-visning på min Xperia. Det ser ut som att det fungerar på andra Androi-nallar och på datorer men inte på Xperia. Kanske dags att köpa ny nalle 😉 eller byta tema.


2013-01-13
När jag först installerade WP (och skrev över Joomla) kopierade jag alla gamla artiklar. Då räckte det att jag kopierade text och bilder och allt såg bra ut. Bilderna var alltså inte separat uppladdade till arkivet för min WP-sida. Men, men. När jag kolla in ett nytt tema så visades inte bilderna. Länkarna var brutna. Lösningen (den permanenta hoppas jag) var att ladda upp alla bilder och länka om dom i det gamla artiklarna. Det tog en timma (eller två) men nu finns alla bilder på plats. Kanske har jag inte fått med alla länkar men det tar jag en annan gång. En sak som visar sig nu är att jag använder länkar till en tillverkare av RC-prylar som var aktuell för flera år sedan. Hu har samma tillverkare mycket fräckare modeller.


2013-01-07
En enkel almanacka som heter eventorganiser är nu installerad och AndroidAppen ”WordPress” nerladdad till telefonen. Riktigt imponerande att allt fungerat med en gång.


2013-01-03
Nu finns jag på webben med WordPress och har övergivit Joomla. Allt ser ut att fungera och det är ju alltid trevligt. Sidan ligger fortfarande hos Loopia och installationen av WordPress var bara ett par klick borta. Det finns säkert massor av gratistjänster som tillhandahåller möjlighet att köra WordPress men gratis är inte alltid gott. Nu tror jag mig har lite mer koll på läget. Vi får se vad som händer i framtiden


2010-11-19
Leker lite med sidan och hittar en mall som heter ”siteground-j15-139”. Leker med den och stoppar in min tidigare bild i huvudet och hittar några vägmärken som jag använder till meny-markörer. Får se om den blir kvar.


2010-11-05
Så var det dags igen. Uppdatering alltså. Denna gång var det bara 405kB som skulle laddas upp för att gå från 1.5.21 till 1.5.22. FireFox FTP fungerar bra nu. Denna gång tog jag ingen backup. Loopia gör detta åt mig men jag har aldrig använt den backupen.

Description: Inadequate filtering of request variables causes database errors.

Affected Installs: All 1.5.x installs prior to and including 1.5.21 are affected.

Solution: Upgrade to the latest Joomla! version (1.5.22 or later)


2010-10-20
FTP till/från Loopia för att uppdatera sidan har alltid varit ett problem. Det beror nog inte på Loopia utan snarare på den FTP klient jag använder. Inte sjutton skall man behöva betala för en FTP-klient tänkte jag så jag har försökt använda fireftp (plugin till FireFox). Det fungerar bra på enstaka filer men jag har aldrig lyckats överföra hela strukturen (alla bibliotek med alla underliggande filer). Det bara stoppar efter ett tag utan vettiga meddelande. Nu försökte jag göra total back upp innan jag uppdaterar till nya utgåvan av Joomla. Nu verkar det dock som att fireftp för FireFox är stabilare och jag tog och laddade upp alla 1569 filerna i 516 mappar (11,4MB) och det fungerade bra. Sidan är nu uppdaterad och allt ser ut att fungera med Joomla! 1.5.21 Stable. Vi får se om denna uppdatering också löser strulet med att ”embedda” YouTube filmer.


2009-01-28
Jag hittade ett CSS-fel på sidan. Det var en av mallarna för layouten som hade ett CSS-error enligt följande:
div.module table.poll {
width: 160px;
margin:0 atuo;

Inget stort fel men det kanske påverkar någon del av sidan så att den inte visas korrekt.
Inga problem att rätta heller (atuo skall vara auto) men det är lite roligt att ett sådant fel kan slippa igenom för det finns ju gratisverktyg som kollar syntaxen.


2009-01-25
Första uppdateringen är gjord. Det kom en ”säkerhetsallert” i förra veckan som sa att den nuvarande versionen inte var att lita på i vissa lägen. Mycket strul med FTP men till sist så fanns uppdatering till ”Joomla! 1.5.9 Production/Stable [ Vatani ] 9-January-2009 23:00 GMT” på plats. Jag har ingen plats att prova på som dom rekommenderar på Joomlas hemsida så jag tog helt enkelt enkel backup på alla filer. Sedan laddade jag upp uppdateringen och startade sidan och döm om min förvåning så fungerade allt. Det där med backup är ett speciellt kapitel. Loopia tar backup på alla filer på dygnsbasis och veckobasis så det jag behöver göra backup på själv är databasen. Men för att återställa en sådan backupp så måste jag först ladda hem hela sidan och sedan ladda upp den på den publika delen.


2009-01-22
Sidan har varit nere ett par dagar. Jag försöker göra backup på sidan med FTP som är det ända sättet för mig att komma åt filerna hos Loopia. FTP är inget som man vill jobba med. Jag har försökt allt och det bara skiter sig. Det senaste försöket att ladda hem alla filerna har jag gjort med Mozilla FTP och nu verkar det till sist fungera. Jag laddade hem hela sida två gånger och sedan jämförde jag dessa två nerladdningar och dom är lika.


2009-01-06
Jag fick till Gooles kalender på hemsidan genom att helt enkelt lägga till den länk som Google genererar (om man vill det) under set-up. Visserligen var det en massa ”frames” och skit som jag fick ta bort men sedan fungerar det. Vad jag kan göra är att visa en av mina Google-kalendrar på denna sida men jag kan inte editera den. Det får jag göra vi det vanliga gränssnittet som Google erbjuder.


2009-01-04
Nu stänger jag av min gamla Compaq DeskPro Linux server som har tjänat mig under ett par år. Denna hemsida har bott på (eller är det i) den men ny folkbokföringsadress är ju Loopa. Jag kommer att spara disken och datorn får tjäna som en vanlig Ubuntu Desktop men med lite större hårddisk.


2009-01-02
För att ladda upp Joomla! till Loopa använde jag WS_FTP LE for Windows 95/98/NT (X86 Version). Det fungerar sådär. Man kan tycka att FPR är ett moget protokoll och att man bara kan ladda upp allt på en gång men så är inte fallet. Det var många gånger som allt hängde sig. Knepet är att ladda upp ”ett bibliotek” åt gången. Tar man en struktur som är för ”djup” så hänger det sig. Så jag skapade varje bibliotek manuellt och sedan laddade upp innehållet ett bibliotek åt gången.
På Loopia har man i princip två möjliheter att ”administrera” sin databas. Använder man Joomla! så behövs detta inte men man kan ”hacka” i databasen om det är något man vill ändra och inte hittar funktionen från administratorsidorna.

  • phpMyAdmin från Loopias administratörsgränssnitt. Detta fungerar precis som vanligt (phpMyAdmin alltså) men dom har stängt av vissa funktioner. Skall man ladda upp en befintlig databas så går inte det.
  • MySql-Front är en applikation som du kan installera och använda för att till exempel ladda upp en befintlig databas. Man skall först ställa inkontot på Loopia så att man kan logga in från sin egen IP-adress. Sedan skall man installera MySql-Fron (finns på Loopia attladda ner) och sedan är det klart

Egenheter och annat som får en användare att f undera på varför det skall vara så ”svårt” finns det alltid. Jag skapade en ny meny och valen i denna meny blec centrerade i menyn. Till sist hittade jag parametern _menu som skall sättas till left. Inte helt logiskt och inte sjutton hittar jag detta i manualen.


2009-01-01
Det mesta är nu översatt till svenska och jag börjar bli ganska ”nöjd”. Vi får se hur sidan utvecklas under året. Jag skall försöka få till ett menyval som kan visa alla aktiva artiklar. Just nu ser man dom bara på första sidan och då finns det ju lite rubriker till höger. Vi editering eller uppdatering (i den vyn) så ser det riktigt mysko ut. Det är kanske inget som en besökare funderar över men om man skriver en artikel så upptäcker man att man inte kan ångra en uppdatering för den ”knappen” gömmer sig bakom några rubriker.


2008-12-31
Rubrikerna till menyerna ställer till problem. Dom är engelska och det skall naturligtvis vara svenska. Efter lite letande så hittade jag rubrikerna i databasen för sidan `bengtolsson_se` i tabellen som heter `jos_modules`. Jag tycker nog att det är lite svagt att man inte kommer åt dessa rubriker via det ordinarie gränssnittet utan måste in och pilla i databasen. En annan konstighet är att jag inte lägga till en ny ”Poll” eller omröstning. Vad jag skall ha det till vet jag inte men det fungerar ju inte så det måste fixas.Dessutom är det nog dags att dra ut pluggen till min sovrumsserver nu. Den har gjort sitt men jag uppdaterade länkningen från DYN-DNS i ytterligare 30 dagar så min gamla adress fungerar fortfarande men pluggen ryker i dag 🙂 så denna sida kommer att vara allt som finns kvar.


2008-12-30
Jag hittade en mall som jag tycker passar. Den fanns på SiteGround och det fanns en massa att välja mellan. Jag vill inte ha en massa ”lull-lull” utan det skall vara lite strikt. Att installera den var inga problem och sedan bytte jag bara ut två bilder för ”header”. Nu skall jag försöka inrikta in mig på att få in lite data (från den gamla sidan och se till att allt blir på svenska.


2008-12-28
Jag fick inte med mig all tidigare data och det grämer mig (mycket) men jag uppdaterade från 1.0 till 1.5 (Joomla alltså) och kanske jag tar och lägger upp ett par av de tidigare ”nyheterna” på denna sida. Den gamla sidan finns fortfarande på min server på skrivbordet och den kan man nå påhttp://framsidan.homelinux.net/ tills vidare.

Det första jag skall göra är att se till att allt blir på svenska. Det finns språkmoduler att installera och det har jag redan gjort men sedan skall man (om jag fattat allt rätt) även översätta menytexter. Allt eftersom så kommer jag naturligtvis att ta bort gamla artiklar så (dom engelska alltså) så att allt blir på svenska.

Sedan kommer jag att leta reda på en mall (template) som tilltalar mig. Det borde finnas ett flertal som jag kan modifiera för att passa men det kommer nog att dröja lite. Just nu har jag en som inte riktigt fungerar för jag har tydligen tagit bort för mycket så att jag ”bryter mot vissa regler” för denna mall.