Tillbaka till Farkoster

Dream Flight

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Weasel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alula

Jag har två stycken DreamFlight-modeller, Alula och Weasel. Det är ”sloap sorer” eller hang-glidare. Den minsta, Alula kan man även använda som en DLG om man vill. Den ger en flygtid på upp till en minut per flygning om man får till rätt teknik. Båda modellerna har jag provat på en kulle som kallas Väderutsikten på Hisingen i Göteborg.

 Weasel

En lite tyngre ”frigolitare” som är utrustad med roder i balsa!?

Weasel top 1
Genom luckan på ryggen kommer man åt anslutningen för att ladda batterierna och strömbrytaren.

Weasel top 2

Alula bottom

Lite bly i nosen för att få till tyngdpunkten och så finns det ett uttag bakom elektroniken precis vid tyngdpunkten där man kan stoppa i lite extra bly. Min hamnade på cirka 360 g med 4 stycken NiMh accar (750mAh 4.8V NiMH) i fronten och en Futaba 617FS mottagare (man kan se antennerna sticka ut strax bakom servona). Denna frigolitbit flyger fint i vindar strax över 10m/s utan extra bly men det finns plats för cirka 80 gram extra om man så önskar. Vingarna kan monteras med magneter (High-Strength magnets) men eftersom passformen inte var den bästa (fick någon mm mellan magneterna vid montering) så valde jag att limma vingarna till kroppen.

Alula

Den är kanske ingen skönhet men den har fått bita i gräset en del, speciellt när jag försöker fånga den i handen.

Alula top
Alula bottom

Alula elektro

Längst fram sitter det lite bly. Flygvikt är cirka 170 gram men med mitt batteri så behövdes det lite bly för att få till tyngdpunkten. Jag har också kostat på mig en ”guld-tia” till vänster om batteriet som är ett 2 S LiPo på 250mAh. För att hålla spänningen inom vad min elektronik klarar så har jag pillat ihop en 5V regulator med en 7405. Mottagare är en Futaba 6004FF. Vingarna kan man montera med tejp (jo det står så i manualen) eller limma med CA. Eftersom jag kastar min ganska ofta, DLG typ 😉 så valde jag att limma. Den seglar fint i vindar upp till 6-7m/s.

Alula i luften hemmavid.