Basaliom

För ett år sedan fick jag besked av läkare att jag hade ett Basailom mellan läppen och näsan. Basaliom eller basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer. Basaliom förekommer på hudpartier som utsatts för solens UV-strålning. De flesta fallen av basaliom skulle kunna förhindras genom minskad solexponering och genom att skydda huden på ett ändamålsenligt sätt.
I dag ”monterade” läkare på Sahlgrenska bort skiten med något som kallas Mohs kirurgi.
Mohs kirurgi (Mohs micrographic surgery, MMS) är en upprepad kirurgisk teknik för säkert avlägsnande av hudtumörer tack vare intraoperativ mikroskopisk kontroll av radikaliteten. MMS har visat sig vara den metod som är överlägset bäst på att uppnå radikalitet vid högrisktumörer och är av särskild nytta då hudtumören växer på ett svåravgränsat sätt; är belägen i ansiktet (särskilt nära viktiga kroppsdelar såsom ögonlock, näsa, öron eller läppar).
Så här sitter jag och tycker synd om mig själv men är samtidigt glad att det inte var värre.

Lämna ett svar