Barken Viking

I dag var första dagen på 2021 som gav tillfälle till cykling. Svag vind och 5 grader ”varmt”. Jag tog vägen förbi Frihamnen för att kika på Viking.

GP skriver följande: ”Barken Viking skulle egentligen ha renoverats på Gotenius varv, som ligger en dryg kilometer uppströms. Men eftersom den nya Hisingsbron är för låg får skeppet ta sig till Falkenberg i stället.” Men planen för nya Hisingsbron har funnits i flera år så detta är ingen nyhet.

I förgrunden Bastun som har skapats som en del av arbetet inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021 och ritats av det tyska arkitekt kollektivet Raumblabor Berlin. Byggnadens plåtfasad består av hundra procent återvunnet material och omklädningsrummens väggar är konstruerade av 12 000 återvunna glasflaskor. Bastun ligger ute i älven på en förankringsanordning, tidigare använd för fartyg.

Barken Viking och Bastun i Jubileumsparken