Det va bättre förr, eller?

Rune’s PC-museum, en sida jag hittade på nätet, har en del nostalgiprylar som till exempel denna fina dator, ABC 80 (1978). Jag har en sådan stående och det skulle vara roligt att försöka få fart på den men jag vet inte om jag vågar. Det är säkert en del ”elyter” som torkat 😉 Priset på en sådan maskin när det begav sig var i storleksordningen  8kSEK och omräknat till dagens värde blir det över 30kSEK.

Luxors första dator, en riktig kultdator! Många av oss äldre datornördar har väl gjort våra första datorerfarenheter på just ABC 80. Inbyggd BASIC-tolk och 16 Kb RAM-minne som standard, detta kunde byggas ut till fantastiska 32 Kb. Monokrom monitor för 40 teckens radbredd Med en extra modul kunde det utökas till 80 tecken, dock blev texten lite mer svårläst då. Processorn var en Zilog Z80 som snurrade med 3 MHz klockhastighet.

Som standardtillbehör levererades en speciell kassettbandspelare, ABC820, med motorstyrning anpassad till datorn. Se nedan! ABC 80 hade till skillnad från många andra hemdatorer på den tiden ett ”äkta” QWERTY-tangentbord som dessutom var riktigt bra att skriva på. Senare dök flera tillbehör upp t ex diskdrive, skrivare mm.